Wszystkie

Kawa inaczej

Już wcześniej zdarzyło mi się wspomnieć o mojej nieznośnej senności, która nie pozwala normalnie funkcjonować. Mimo długiego snu jestem śpiąca i często mam ochotę na słodycze (preferuję jednak te domowe, nie kupne). Rano kawy nie piję, a po szkole zapominam zrobić.
Nie mam co narzekać, gdyż moje zmagania w ostateczności zaowocowały we wspaniałe dzieło kulinarne. 🙂 Po prostu połączyłam ciasteczka z kawą. No i jest już idealnie! Poniżej podaję przepis. Naprawdę warto! Są przepyszne.

Kawowe ciasteczka

  • 220g mąki pszennej
  • 100g masła
  • 60g cukru brązowego
  • 20g cukru waniliowego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 2 żółtka (ugotowane)
  • ekstrakt migdałowy, waniliowy
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (napar)
  • 2 łyżki kawy mielonej
  • 1 łyżeczka syropu Irish Coffee
  • 1 łyżka gorącej wody
  • skórka pomarańczowa
  • wiórki czekoladowe

Najpierw wymieszaj produkty suche, tj. mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon, sól. Kawę rozpuszczalną zalej łyżką gorącej wody i dodaj łyżeczkę syropu Irish Coffe (warto, daje niesamowity aromat).
Teraz dodaj pozostałe składniki i porządnie wyrób (najlepiej ręcznie).
Ciasto zawiń w folię spożywczą i wsadź do zamrażarki na 10 minut, następnie wyjmij, jeszcze raz wyrób i ponownie schowaj na 10 minut.
Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość max. 0,5cm i wykrawaj ciasteczka. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z odstępem ok. 2cm. (ciasteczka rosną :)).
Piecz w temperaturze 175°C przez 10 minut.

Najlepiej smakują z czarną, gorzką kawą. Aromat sprawia, że nie zdążą ostygnąć, a już ich nie ma.